За осигуряване на безопасен и здравословен труд днес, в условията

...
 За осигуряване на безопасен и здравословен труд днес, в условията
Коментари Харесай

Кои работници са най-застрашени от злополуки

 За обезпечаване на безвреден и здравословен труд през днешния ден, в изискванията на изменящ се климат, приканват от Международната организация на труда (МОТ). Това е мотото на Световния ден за сигурност и здраве при работа, който се отбелязва на 28 април.

В оповестения от МОТ отчет се показва, че служащите, които работят навън, са измежду първите, изложени на следствията от променения климат. В съпоставяне с общото население при тях излагането е за по-продължителен интервал с по-голям интензитет. Създателите на отчета показват измежду заплахите несъразмерната топлота, ултравиолетовата радиация, рисковите метеорологични феномени, замърсяването на въздуха, потреблението на агрохимикали и други. От МОТ насочат зов да се работи в този момент, с цел да бъдат предпазени уязвимите служащи и чиновници.

По мотив посочената от МОТ тематика Главната ревизия по труда обръща внимание, че през летния интервал, в границите на общия надзор, работодателите ще бъдат проверявани дали са подхванали ограничения за минимизиране на рисковете при работа в прегряващ микроклимат. Проверки се правят и по сигнали на жители. За 2023 година са постъпили 55 броя сигнала за работа при високи температури. По-голямата част от тях са за закрито. Практиката демонстрира, че при работещите навън работодателите по-често се преценяват с горещините и ползват ограничения за минимизиране на отрицателните последствия от работата при високи температури.

Междувременно в осведомителната си активност на уеб страницата на Главна ревизия по труда се разгласява и потребна информация за работодателите за това какво би трябвало да обезпечат на своите служащи и чиновници, с цел да опазят живота и здравето им при работа при високи температури. Повече информация е налична на https://www.gli.government.bg/bg/node/12574.

Над 55 000 нарушавания на трудовото законодателство за последните три месеца

В деня, отдаден на безвредния и здравословен труд, Главната ревизия по труда припомня, че обезпечаването и гарантирането му е двустранен развой, в който работодателят обезпечава минималните условия за сигурност и здраве при работа, а служащият прецизно съблюдава наложените правила, с цел да не се позволяват произшествия на работното място. Констатираните нарушавания на трудовото законодателство за 2023 година са 229 801, от които 116 688 бр. са нарушаванията на наредбите за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд.
 istock istock
На 28 април организациите на служащите и чиновниците означават Международния ден на починалите и потърпевшите при трудови злополуки. Практиката на Инспекцията по труда демонстрира, че в огромната си част трудовите злополуки са вследствие на рисково държание на работещи, техни сътрудници или длъжностни лица и са изцяло предотвратими при съблюдаване на разпоредбите за сигурност. През февруари 2024 година Главната ревизия по труда започва национална акция под надпис „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. “ с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика.

Основната цел на акцията е да се обсъдят аргументите за трудовия травматизъм, ограничения за минимизирането на рисковете от произшествия на работното място, както и да се увеличи информираността за спазването на разпоредбите за сигурност от страна на работодателите и служащите. В рамките на осведомителната акция се организират районни срещи с работодатели, представители на обществените сътрудници и заинтригуваните институции с акцент върху сигурността и здравето при работа. Досега такива са извършени в градовете Пазарджик, Враца, Бургас, Сливен, Ловеч, Плевен, Шумен и София. Инициативата ще продължи и в други регионални градове в страната.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР